Pasningsvejledning

Pasningsvejledningen her er til dig med spørgsmål om pasning af buketter og potteplanter

Buketter

Der er grundlæggende tre typer af buketter, når man taler om pasning.

Fælles for de tre bukettyper er, at de alle skal have frisk vand hver dag. Tag buketten op af vasen og sæt den tilbage i vasen igen, når der er kommet frisk vand i.

Vasen skal vaskes hver dag når du skifter vandet. Det er vigtigt at vasen er helt ren, så den skal vaskes med sæbe og skylles grundigt bagefter. Bakterier udvikler sig ret hurtigt i stuetemperatur og din buket er ikke lige så glad for bakterier, som bakterierne er for den.

Hvis du har mulighed for det, er det en god ide at stille buketten køligt om natten. Med køligt mener vi husets køligste rum, men om vinteren skal den altså ikke stilles ud i skuret hvor det fryser.

Fjern ikke den bast som buketten er bundet med. Den holder buketten i den perfekte facon, så blomsterne støtter hinanden og alt i alt er det med til, at din buket forbliver pæn og holder i længere tid.

Nu ved du alt om pasning – så mangler du bare en buket at passe…

Vi sender blomster 7 dage om ugen i hele København

Roser

Roser og andre blomster med grenede stilke. Blomsterne skal have et frisk skråsnit. Det har de fået hos Amager Blomster, da buketten blev bundet, og det skal du derfor kun gøre igen, hvis stilken har været tørret ud

Roserne stilles i det varmeste vand du kan få fra vandhanen. Det gælder det almindelige brugsvand, ikke hvis du har en hane med kogende vand, for de må naturligvis ikke komme i kogende vand. Det varme brugsvand er ca. 50-55 grader varmt og det er netop hvad der skal til for at vandet transporteres op gennem stilken til hovedet. Fyld godt med vand i vasen

Løgblomster

Løgblomster såsom tulipaner, påskeliljer, hyacinter etc. skal have koldt vand. Til gengæld skal de ikke have ret meget af det. Det skyldes, at blomsterne simpelthen vokser hvis de sænkes ned i for meget vand. Derfor skal du nøjes med 2-3 cm. vand i vasen til denne type buketter. De vil stadig vokse, men ikke så meget.

Blandede buketter

Blandede buketter, for eksempel buketter bundet af Gerbera og Roser skal i lunkent vand. Temperaturen er ikke fuldstændig optimal for roserne, så det er en god ide for holdbarheden, at du snitter stilkene med spidsen af en skarp kniv hver dag, når du skifter vandet

Med denne pasningsvejledning skulle du være klædt godt på til at tage vare på din buket, så den holder så længe som muligt. Vi vil gerne bede dig huske, at buketten er et lille stykke af naturen, der er taget med indendøre, så du må ikke forvente at den holder i evigheder. Det er relativt sjælden at en buket holder mere end en uge, og i så fald skyldes det, at du har været virkelig god til at passe den.

Potteplanter

Potteplanter og små træer passes ret forskelligt, og hvis der ikke er en seddel på planten, der kan hjælpe dig, er du velkommen til at ringe til os. Vores telefonnummer står øverst på siden. Planter vandes generelt efter følgende skala…

Store tykke blade

Store tykke blade, i den ene ende af skalaen, som man ser det på Sukulenter og kaktusser skal ikke have ret meget vand.  De ophober det vand de får i de tykke blade og er ret hårdføre. De skal tørre ud imellem vandingerne, for ellers vil planten gerne rådne

 

Små tynde blade

Små tynde blade, i den anden ende af skalaen, som man ser på duftranke og pletter i luften skal ikke have ret meget vand, men til gengæld ret hyppigt. De må ikke tørre ud imellem vandingene

Imellem disse to yderpunkter vurderes mængden af vand i forhold til den samlede mængde af grønt; antallet og størrelsen af blade og tykkelsen af hvert blad. Jo mere grønt, jo mere vand. Jo tykkere blade, jo mere udtørring kan de tåle imellem vandingerne

Orkidéer

Orkidéer sættes i koldt kogt vand (eller vand fra vandhanen) en gang om ugen i ½ til to timer. Planten suger selv den mængde vand den har brug for, så du lader den bare dryppe af, inden den returneres til skjuleren, Orkideen har det bedst med at stå i et østvendt vindue. Efter afblomstring, når stilken begynder at visne i spidsen, afklippe stilken lige over det tredie “knæ”. Vandingen forsætter som hidtil og efter en måneds tid er der håb om at den begynder at afsætte nyt skud.

Besøg eventuelt hjemmesiden hos vores tyske samarbejdspartner når det handler om Orkidéer

Imellem disse to yderpunkter vurderes mængden af vand i forhold til den samlede mængde af grønt; antallet og størrelsen af blade og tykkelsen af hvert blad. Jo mere grønt, jo mere vand. Jo tykkere blade, jo mere udtørring kan de tåle imellem vandingerne

Placering

Placeringen af planterne i forhold til lys og varme er et helt kapittel for sig. Det er svært at komme hele vejen rundt i en generel pasningsvejledning, så vi anbefaler dig at ringe til os, eller søge viden på Internettet, for eksempel her på Wikipedia.

Varebehandling

Varebehandling er et fagudtryk vi bruger i det daglige. Det handler om den måde vi behandler varerne i butikken, fra vi har købt dem og læsset dem af bilen om morgenen og indtil de er sat til salg i butikken, enten som færdige buketter eller som afskårne blomster til salg enkeltvis eller i bundter. Begrebet indeholder desuden den behandling, vi skal anbefale dig som kunde, så dine blomster holder sig pæne og friske længst muligt.

Vandet betyder alting

Blomsterne i din buket skal bruge vand for at holde sig friske. Det friske består i, at blomsten er spændt, fordi den indeholder tilstrækkeligt vand til at fylde den indvendige struktur. Mister den vandet, begynder den at hænge eller visne. Både stilken, bladene på stilken og selve blomsten med kronbladene skal være fyldt med vand.

Fordampning

Det der får vandet til at forsvinde, er den almindelige fordampning til omgivelserne. Ligesom vand fordamper fra et vådt viskestykke, afgiver blomsterne også vand til rummet. Luftfugtighed og temperatur har stor betydning for, hvor meget vand blomsten fordamper, så det er en god idé at stille buketten køligt og fugtigt om natten (hvor du jo ikke kan nyde blomsterne alligevel)

Undertryk og ledningsstrenge

Når vandet fordamper fra blomsten opstår der undertryk inden i blomstens forskellige dele. Alle afkroge af blomsten, som behøver vand, er forbundet til stilken og roden (eller løget) med ledningsstrenge der har til formål at transportere vandet op i blomsten. Det sker af sig selv, på grund af undertrykket, hvis blot ledningsstrengene har adgang til vand.

Vand

Derfor må vi være omhyggelige med at der altid er vand til stede for ledningsstrengene og det gør vi ved, at sætte blomsterne i vand hurtigst muligt, og desuden lave en god vådpakning med tilstrækkeligt vand til, at blomsterne kan suge, indtil de kan komme i en vase. Derved undgås også en udtørring af ledningsstrengens åbning, som vil svare til at et sår lukkes.

Åbne ledningsstrenge

Det er vigtigt, at ledningsstrengene er åbne. Det gør vi med en skarp kniv ved at skære stilken skråt af for neden. Derved åbner vi et stort område for enden af ledningsstrengene og gør det derved lettere for vandet at komme ind i strengen. Det er vigtigt at værktøjet er skarpt, for ellers kan man gøre mere skade end gavn på ledningsstrengene og så er blomstens dage som frisk talte.

Bakterier

Der kan være andre årsager til at ledningsstrengene ikke kan suge. Den mest almindelige er at vandet og blomsterne rådner eller danner bakterier, der udskiller slim, som igen suges ind i ledningsstrengene og lukker dem, så vandet ikke kan komme igennem.

Rent vand

Hvis du vil have din buket til at holde længe, er det en god ide at skifte vandet hver eneste dag og sørge for at vasen er fuldstændig ren inden du fylder frisk vand i. Selve øvelsen med at skifte vand tager ikke mange minutter og din buket kan fint ligge på køkkenbordet så længe.

Vandets temperatur

Vandets temperatur har en betydning, når ledningsstrengene skal transportere, men her er det blomstens anatomi der sætter dagsordenen. Blomster med grenet stilk kan godt tåle temperaturer op til ca. 50 grader, hvilket svarer til den temperatur der kommer ud af den varme hane (dog ikke hvis du har en kogehane). Blomster med urteagtig stilk tåler bedst koldt vand.

Mere hjælp

Hvis du er i tvivl om vandets temperatur eller blomsternes type skal du gå til den kolde side. Du kan altid spørge din blomsterhandler. Send blomster med Amager Blomster, så får du altid pasningsvejledning sammen med buketten (hvis du køber blomster på nettet, henviser vi til denne vejledning og vores telefonnummer står øverst på siden).